XVision câştigă pe primul loc competiţia 2018 Microsoft Big Idea Challenge

  Data
March 1st, 2018
  Autor
XVision Team

XVision, un proiect inițiat de 4 studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara, a câștigat Premiul 1 la Big Idea Challenge 2018, organizată de Microsoft ca parte a competiţiei globale anuale Imagine Cup. În acest an, peste 100 de echipe din toată lumea au acceptat provocarea. Fiecare echipă a trebuit sa iși prezinte ideea printr-un videoclip de câteva minute și printr-un plan al proiectului, evidențiind modul în care acesta poate avea un impact la nivel mondial.

Echipa din spatele XVision este compusă din Cristian Avramescu, Bogdan Bercean, Ștefan Iarca şi Andrei Tenescu, studenţi ai programului Calculatoare, din cadrul Facultăţii Automatică şi Calculatoare. Echipa este coordonată de către dr. ing. Sebastian Fuicu.

XVision este un sistem creat pentru detectarea automată a anomaliilor și a bolilor apărute oriunde in corpul uman. Acționând cu precizia unui medic specialist radiolog, XVision analizează imaginile X-ray obișnuite, folosind tehnologii Azure, precum Azure Machine Learning Studio. Aplicația permite echipei medicale, care folosește un scaner cu raze X, să încarce imaginea obținută, iar apoi oferă un diagnostic, impreună cu o reprezentare a scanării originale, în care zonele anormale sunt evidențiate. Xvision folosește o rețea neuronală convoluțională pentru a clasifica partea corpului prezentă în imagine, iar apoi două rețele neuronale DenseNet pentru detectarea anomaliilor și clasificarea acestora.

Produsul ar putea reprezenta o soluție de care vor beneficia acele persoane care nu dispun de access la medici radiologi, putând fi în același timp și un sistem de asistare a experților medicali.