AQVSN câștigă Premiul 1 în cadrul conferinţei 19th Scientific Student Conference on Technical Sciences, 2018, faza națională

  Data
April 26th, 2018

AQVSN (Air Quality Vehicular Sensor Network) este un proiect conceput de 2 studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara, ce a câștigat Premiul 1 în cadrul conferinţei 19th Scientific Student Conference on Technical Sciences (MTDK), faza națională, desfășurat în perioada 26-28 aprilie 2018 în universitatea noastră. În acest an, fiecare din cele 32 de echipe au avut de prezentat propriul proiect și de demonstrat aplicabilitatea sa practică într-o problemă de actualitate.

Echipa ce a dat viață AQVSN s-a calificat pentru etapa internațională ce va avea loc la Budapesta, fiind formată din Gyorgy Kolumban Antal și Lasak Vladko, studenți la specializarea Calculatoare din cadrul Facultații de Automatică și Calculatoare. Echipa este coordonată de către dr. Ing. Răzvan Bogdan și dr. Ing. Bogdan Groza.

AQVSN este un produs de cost scăzut menit să monitorizeze poluarea mediului înconjurător urban cu ajutorul senzorilor de precizie medie grupați în noduri de senzori, în cadrul unei Rețele de Senzori pentru Autovehicule (VSN). Astfel, nodurile de senzori sunt instalate pe autovehicue aflate în mișcare în perimetrul urban, măsurând concentrația de dioxid de carbon, praf, compuși organici volatili, cât și temperatura și umiditate. Pentru a obține un sistem securizat, protocolul de transmisie utlizat se bazează pe o versiune modificată a protocolului Stație-la-Stație (Station to Station, STS).

Produsul poate constitui o soluție pentru măsurarea și predicția facilă a poluării în zonele urbane aglomerate din diferitele regiuni ale țării și nu numai.