Gabriel Nicolae CÂRSTOIU, susținere publică a Tezei de doctorat
Titlul lucrării: "Maximizarea eficienței de gestionare a bateriilor reîncărcabile în aplicații critice de stocare de energie"
Comisia de doctorat:
- Președinte: Profesor Emerit dr.ing. Vladimir-Ioan CREȚU (Universitatea Politehnica Timișoara)
- Conducător științific: Profesor Habil dr.ing. Mihai V. MICEA (Universitatea Politehnica Timișoara)
- Referenți:
- Profesor dr.ing. Nicolae ȚĂPUȘ (Universitatea Politehnică București)
- Profesor dr.ing. Sergiu NEDEVSCHI (Universitatea Tehnică Cluj-Napoca)
- Profesor dr.ing. Mircea POPA (Universitatea Politehnica Timișoara)
Rezumatul tezei:
Progresul tehnologic fără precedent de care se bucură omenirea în prezent nu ar fi fost posibil fără anumite componente esențiale – bateriile reîncărcabile. În prezent, tehnologia cea mai utilizată este cea a bateriilor reîncărcabile de tip Litiu-ion. O clasă relativ nouă de aplicații bazate pe baterii o reprezintă aplicațiile critice de stocare de energie (autovehiculele electrice, sistemele de stocare de energie de rezervă pentru centre de date, etc). Subiectul principal abordat de această teză este reducerea degradării bateriilor reîncărcabile de tip Li-Ion. Deși majoritatea sistemelor de management a bateriilor (BMS) din aplicațiile critice de stocare de energie implementează mecanisme de echilibrare a bateriilor, în practică se constată o degradare prematură a bateriilor componente. Topologia reconfigurabilă de conectare este o alternativă recentă, dar problema maximizării duratei de viață a acestor sisteme, concomitent cu reducerea costului total de utilizare este incomplet rezolvată. În această lucrare s-a pornit de la observația analogiei dintre memoriile flash și grupurile reconfigurrabile de acumulatori (GRA) pentru a dezvolta o metodă bazată pe principiile și algoritmii de wear leveling, denumită BWL. Metoda a fost integrată într-un BMS proiectat de autor pentru GRA, iar pentru evaluarea sistemului s-a elaborat o metodologie cuprinzătoare. Prin analiza performanțelor BMS ce integrează metoda BWL comparativ cu implementări BMS convenționale, s-a demonstrat viabilitatea și superioritatea acesteia în toate scenariile considerate. Mai multe informații se găsesc aici.
Notă: Persoanele interesate să participe la audierea susţinerii publice pot solicita înscrierea la sesiunea online prin e-mail la adresa alin.anton (at) cs.upt.ro, cu cel puţin 72 de ore înainte de data şi ora stabilită pentru susţinere.