Proiecte de cercetare
RoNaQCI: Romanian National Quantum Communication Infrastructure
RoNaQCI propune dezvoltarea în România a unei infrastructuri de comunicații cuantice (QCI) de peste 1500 de km, ce include 6 rețele metropolitane în orașele București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova și Constanța, cu 36 legături de distribuire a cheilor criptografice cuantice (QKD) la nivelul întregii țări, ce va conecta 10 universități, 5 institute de cercetare, 5 instituții publice, 3 centre de date și o clinică medicală, având de asemenea planificate legături viitoare de interconectare de tip Internet cuantic cu țările vecine.
Proiectul va fi implementat de către un consorțiu coordonat de către cea mai mare universitate tehnică din România, UPT și cu suportul esențial de infrastructură oferit de către RoEduNet, care gestionează cei peste 6000 km ai rețelei române de educație și cercetare. Consorțiul beneficiază de expertiza multidisciplinară a peste 30 de parteneri, 12 universități, 7 institute de cercetare, 3 agenții naționale, 3 companii și alții 5 beneficiari relevanți. Proiectul include atât participanții din România la QuantERA, cât și 10/14 parteneri din toate proiectele românești de comunicații cuantice (QUTECH-RO, QSTRAT, QUANTEC).
RoNaQCI va oferi atât îmbunătățirea competențelor, cât și platforme de testare a tehnologiei, stabilind o rețea națională de centre de tehnologie în comunicarea cuantică (QCT). Prin intermediul acestora, RoNaQCI va produce un standard național de formare și educație QCT. Acest lucru include dezvoltarea unui standard de certificare QCT și organizarea de ateliere și sesiuni de formare pentru a furniza un număr mare de utilizatori instruiți în mediul academic, instituții publice și industrie, incluzând furnizorii de servicii Internet.
RoNaQCI va dezvolta și va contribui la software-ul open-source pentru monitorizarea și exploatarea QCI, incluzând certificatele de securitate, VPN și SSH. Software-ul produs de RoNaQCI va fi utilizat pentru testarea QCI, pentru 15 cazuri de utilizare avansată la nivel metropolitan în medicină, finanțe și masive de date, administrație publică, cercetare și comunicare specială, precum și pentru 2 cazuri de utilizare la nivel național în educație și comunicare specială.
RoNaQCI este dezvoltat în parteneriat cu instituții naționale precum Autoritatea Navală Română, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Apărării Naționale.
Sebastian Mihai ARDELEAN, Marinela POPESCU